Welkom

Voor de overgrote meerderheid van de deelnemers is Le Dakar een hobby, een hele dure hobby zelfs. Slechts een enkeling is zo goed dat hij ervan kan leven. Voor Frans Verhoeven is Le Dakar zijn beroep.

Ook al beslaat de Dakar Rally zelf maar twee van de 52 weken van het jaar, voor Verhoeven is het een fulltime bezigheid. Hij zit twee, drie keer in de week op de mountainbike, hij zwemt, gaat intensief naar de sportschool. En natuurlijk traint Verhoeven veel op de motor. Dat varieert van een middag crossen of een dag navigatie trainen tot lange tochten. Daarnaast doet hij mee aan diverse Rally Raids en offroad-evenementen. Behalve topsporter is Verhoeven immers ook ondernemer. Hij geeft offroad-trainingen, begeleidt toertochten en verzorgt door het hele land lezingen.

Verhoeven weet niet beter of hij heeft met motorrijden zijn brood verdiend. Vijftien jaar lang reisde hij de wereld rond om trialshows te geven. Vooral in Azië was dat een goedbetaalde bezigheid. Hij leerde er zijn talen spreken. Behalve Engels spreekt Verhoeven ook vloeiend Frans en Duits. Daarna gaf hij samen met oud-wereldkampioen John van den Berk motorcrosstrainingen, was hij monteur bij motorcrosser Heiki ‘Oosterhout’ van den Berg, testrijder en reed hij enduro’s.

Dat hij pas in 2005 zijn eerste Dakar reed, was vooral pech. Verhoeven zou in 2002 al meedoen, samen met Henk Knuiman. Dutch Dakar Diggers zou het team heten. Maar kort voor de rally brak Verhoeven zijn nek en ging het feest niet door. Pas in 2005 waren er nieuwe mogelijkheden, met een Yamaha in het MD Trucks-team. Tijdens deze Dakar had Verhoeven wel zijn naam gevestigd. Het jaar erna had hij een grote sponsor te pakken. Deze Dakar verliep niet zonder slag of stoot, maar Verhoeven zette door. “Ik heb hele stukken gelopen – 20 kilometer, de motor duwend in de Sahara – omdat ik simpelweg weigerde op te geven. Whatever happens: nooit opgeven.” Maar in 2007 moest hij wel opgeven, om de eenvoudige reden dat hij met beide schouders uit de kom niet door kón rijden. Het was een paar dagen voor de finish en Verhoeven had zijn kopman Cyril Despres inmiddels wel naar de eindzege geloodst. Vanaf dat moment was Verhoeven professioneel Dakar coureur.


 

Groot formaat foto's

De media die groot formaat foto's willen downloaden, kunnen dit doen op de onderstaande link.

Fotoshoot 2016

Frans Verhoeven blikt vooruit op Dakar 2016
 

Website door Mark Pater en Motocrossplanet.nl