Rijdersprofiel Frans Verhoeven

Frans Verhoeven, vooral bekend van zijn deelnames aan Le Dakar, was op jeugdige leeftijd al besmet met het motorvirus en als motortrail rijder behaalde hij ook enkele nationale titels. Na een seizoen in het wereldkampioenschap vervolgde hij zijn actieve motorsportcarrière in de Freestyle. Tijdens nationale- en internationale motorbeurzen en andere grote internationale motorsportevenementen was Frans Verhoeven jarenlang een graag geziene gast met zijn Freestyle demonstraties.
Van 1996 tot 2005 reed hij alleen Enduro en is hij meerdere malen, tijdens internationale zesdaagsen, uitgekomen voor het Trophy team van de KNMV.

In 2005 reed hij zijn eerste Le Dakar, eindigde hij als 16e en was tweede amateur in de eindstand. In 2006 verliep zijn Le Dakar totaal anders dan verwacht. Door veel mechanische pech eindigde hij deze editie als 26ste, maar dat Frans als rijder potentie had, was ook bij de diverse teams opgevallen. In 2007 reed hij als waterdrager voor voormalig winnaar Cyril Despres. Verhoeven reed een uitstekende rally en finishte meerdere dagen in de top 10. In het Algemeen klassement stond hij zelfs even in de top 10, totdat hij door domme mechanische pech veel plekken verloor. In de twaalfde etappe was hij op weg naar misschien wel de dagzege, tot hij viel en zijn beide schouders uit de kom schoten. Door deze zware blessure was verder rijden onmogelijk geworden.

In 2009 won Verhoeven de 2e en 8ste etappe en eindigde hij overall als 8ste. Gedreven begon Frans aan Le Dakar 2010, echter werd zijn overwinning van de 11e etappe hem ontnomen, doordat andere rijders een compensatie kregen na een verkeerde routeaanwijzing van de organisatie. Een etappe later ging zijn motor stuk en moest Verhoeven opgeven.

In de 2011 Le Dakar wist Frans wederom een etappe te winnen maar door domme pech had hij al 4,5 uur achterstand op de koploper. Gedreven als hij is, vocht hij zich uiteindelijk naar een 16e plek in de einduitslag.

Le Dakar 2012, de top 5 was het ultieme doel van Frans Verhoeven. In het begin van de rally ging Frans het gevecht aan met toppers als Despres, Coma en Rodrigues, maar door technische problemen verloor hij echter veel kostbare tijd en eindigde hij tijdens Le Dakar 2012 op een 15e plaats algemeen.

Ook voor Le Dakar 2013 was de doelstelling een topklassering. Terugkijkend naar deze editie waren voor Frans Verhoeven de mooiste momenten de duinen tijdens de eerste etappes en natuurlijk de overwinningen van de etappe van Fiambala naar Copiapo . Tijdens deze loodzware etappe bewees Verhoeven opnieuw dat hij behoort tot één van de beste Rally Raid motorrijders ter wereld. Helaas is het hem niet gelukt om de titel ‘Beste Yamaha-rijder van Dakar 2013’ te pakken, die ging naar de Fransman Olivier Pain. Frans Verhoeven eindigde als 9e in het algemeen klassement.

Dakar klasseringen
2005 : 16e plaats en winner Super Production Class (Yamaha WR450) 
2006 : 26e plaats 
2007 : DNF 
2009 : 8e plaats / tweemaal etappe overwinning en winnaar marathon klasse 
2010 : DNF / eenmaal etappe overwinning 
2011 : 16e plaats / eenmaal etappe overwinning (final stage) 
2012 : 15e plaats
2013 : 9e plaats / eenmaal etappe overwinning
2014 : geblesseerd uitgevallen
2015 : 15e plaats

 


Woonplaats:   Poppel (Belgie)
Geboortedatum:   07-11-1966
Relatie:   Getrouwd met Ellen
Kinderen:   Dochter Mexi - zoon Scott
Bijnaam:   Tricky
Beroep:   Professioneel Rally Raid rijder
Hobbies:   Enduro, mountainbiking, snowmobiling, snowboarding
Ervaring:   Meer dan 25 jaar internationale Trial, Cross, Enduro en Rally Raid ervaring.

 

Website door Mark Pater en Motocrossplanet.nl