Frans Verhoeven wil in zijn laatste Dakar nog één keer goed scoren
13/01/2015 om 23:40
De laatste Dakar Rally voor Frans Verhoeven als coureur nadert het einde. Vandaag maakte Verhoeven bekend dat het er voor hem als rijder op zit. “Het is tijd voor de jonge garde. Met ondersteuning van Yamaha Motor Nederland blijf ik wel zeer nauw betrokken bij de Dakar, maar ik begin nu echt te voelen dat de jaren gaan tellen. Dat neemt niet weg dat ik met een goed resultaat afscheid wil nemen als coureur. Dat is op dit moment het belangrijkste.”

autodakar2015part1.jpg

In 2005 maakte Verhoeven zijn debuut in de Dakar Rally, ook op Yamaha. In zijn negen voorgaande deelnames behaalde hij vijf etappezeges en finishte hij twee keer in de top 10. Liefst had hij dat in zijn tiende Dakar herhaald. “Ik had vooraf al min of meer de beslissing genomen dat dit mijn laatste zou zijn,” vertelt de 48-jarige Verhoeven. “Ik had nog wel een kleine slag om de arm gehouden, maar ik voel nu toch echt wat het vergt om iedere dag op het scherp van de snede te rijden. Ik wil nu nog zo goed mogelijk finishen.”

In de negende etappe ging het Verhoeven goed af. Het had nog beter kunnen zijn als niet halverwege de proef van 450 kilometer het kabeltje van zijn tripmaster (kilometerteller) was losgeschoten. Door het ontbreken van de juiste afstanden wordt navigeren lastig. “Op kilometer 226 lag een waypoint wat voor iedereen moeilijk te vinden was. Iedereen reed daar rondjes. Ik heb wel een half uur gezocht, maar ik wilde per se niet opgeven. Uiteindelijk had ik ‘m wel. Veel anderen zullen nog een straftijd krijgen omdat ze het punt niet hebben gevonden.”

Door de extra kilometers van het zoeken, maakte Verhoeven zich zorgen of hij wel voldoende benzine zou hebben. Hij schroefde daarom het tempo iets terug om zuiniger te rijden. “Bij de finish had ik nog maar één liter over, net genoeg om het benzinestation te halen. Daar zag ik dat het kabeltje van de trip was losgeschoten. Het resultaat had door de combinatie van factoren beter gekund, maar ik ben niet ontevreden.”

In de voorlopige uitslag van de negende etappe naar Calama staat Verhoeven 34ste, in het algemeen klassement op de 19de plaats. Door mogelijke straftijden kan dit nog veranderen.


Frans Verhoeven
Woonplaats: Poppel (België)
Geboortedatum: 7 november 1966
Dakar Rally:
2005 – 16de
2006 – 26ste
2007 – Uitgevallen
2009 – 8ste, 2 etappezeges
2010 – Uitgevallen, 1 etappezege
2011 – 16de, 1 etappezege
2012 – 15de
2013 – 9de, 1 etappezege
2014 – Uitgevallen


 


 

Verhoeven en van Pelt to Dakar: Le Havre


Videopromo 

Website door Mark Pater en Motocrossplanet.nl