WARM ONTHAAL YAMAHA NETHERLANDS VERHOEVEN OP DAKAR PRE-PROLOOG
10/11/2014 om 11:56
De gezellige drukte tijdens de 11e RTLGP Dakar Pre-Proloog op het Eurocircuit in Valkenswaard ging evenmin voorbij aan het team Yamaha Netherlands Verhoeven.

Niet dat alle 24.000 toeschouwers stroomden naar de verwarmde ontvangstruimten van het team en teambaas/rijder Frans Verhoeven moest daar ook eigenlijk niet aan denken. Hij was immers als een bezige al druk genoeg om het zijn vele gasten naar de zin te maken.

“Ik heb het drukker dan wanneer ik in de Dakar-rally rij. Ik ben nu rijder in mijn eigen team en dan ben je ook het aanspreekpunt”, lachte de 48-jarige routinier die met charme en geduld zijn relaties en fans te woord stond en zich evenals zijn jonge teamgenoot Robert van Pelt gewillig liet fotograferen bij hun Dakar-machines, de Yamaha YZ450F Rally.

“Ongelooflijk zoals de mensen enthousiast zijn”, sprak de 21-jarige Van Pelt vol bewondering. “Als je in de Dakar-rally zit krijg je dat niet zo mee, want dan ben je alleen maar met je rijden en verzorging bezig. Je hebt hier wel het gevoel dat de mensen hun waardering voor je uitspreken. Heel indrukwekkend en warm”.

De Pre-proloog, zo meende Verhoeven, is minder een wedstrijd dan een voorstelling voor fans, vrienden en vooral relaties. “Het is een uitgelezen kans voor het grote publiek om rijders en team die zij van televisie kennen, nu eens van dichtbij te zien. Dan wordt het tastbaar. De sport is dan eigenlijk van ondergeschikt belang”, vond Verhoeven.

In nauwe samenwerking met Yamaha Motor Nederland heeft hij een eigen team opgezet en dus, zo moet hij toegeven: “dien ik mijn eigen broek op te houden en dat betekent veel regelwerk, zoals de financiën en de marketing”. Daarom is hij bijzonder in zijn nopjes dat hij zich voor drie jaar weet gesteund door niet alleen Yamaha Motor Nederland, maar ook de sponsors Tricorp Workwear en Eurol.

In zijn slipstream liep Robert van Pelt met vol elan mee. Het 21-jarige talent die in de vorige Dakar-rally het Malle Moto-klassement (de kistjes-categorie) wist te winnen, wordt door veteraan Verhoeven klaargestoomd voor een loodzware Dakar-rally. “Ik leg geen druk op hem”, doceerde de mentor. “De komende Dakar is voor hem een leerjaar, de volgende keer wordt er wat meer van hem verwacht. Daarom zal hij de mouwen moeten opstropen en zo snel mogelijk zelfstandig worden”. Op 4 januari aanstaande is de start in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires waar twee weken later ook de finish is. In die tussentijd wachten de deelnemers een helse tocht door de pampa’s van Argentinië en de woestijnen in Chili en een marathonetappe naar Bolivia. Verhoeven verwacht een goede, maar vooral solide Dakar te rijden in wellicht zijn laatste optreden in ’s werelds zwaarste offroadrally.

“Niet meteen volle bak gaan en het noodlot tarten, maar wat meer behoudend rijden. Iets tussen wat de ‘oude Frans Verhoeven’ deed en Henk Knuiman. Ik ging altijd voor een toptien-, topvijf klasseringen, terwijl Henk in eerste instantie voor uitrijden ging maar wel hoog wist te eindigen”, overwoog Frans Verhoeven die met de Pre-proloog al een aanloop naar zijn tiende Dakar-optreden nam.

.


 

Verhoeven en van Pelt to Dakar: Le Havre


Videopromo 

Website door Mark Pater en Motocrossplanet.nl